De ontdekking van de CB1- en CB2-receptoren

 

​Om ons lichaamseigen cannabinoïdensysteem beter te begrijpen, is het handig om meer te weten te komen over receptoren in ons lichaam. Ons lichaam bestaat uit miljoenen cellen en elke cel is omgeven door een celwand of – membraam. In deze celwanden zitten receptoren. Receptoren zijn een soort eiwitten waar een specifieke molecuul zich aan kan binden en invloed op kan uitoefenen. Wanneer een stof zich aan de receptor op de celwand bindt, zal de cel worden geprikkeld en vervolgens worden aangezet tot een bepaalde actie.
De ontdekking van de CB1- en CB2-receptoren
In 1988 werd ontdekt dat THC zich bindt aan de CB1-receptor die voorkomt in de hersenen. CB1 staat in dit geval voor Cannabinoïde Bindende receptor type1. Deze receptor komt voor in het centraal zenuwstelsel, oftwel de hersenen en ons ruggenmerg. CB1 receptoren komen het meeste voor in het gedeelte van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor pijnperceptie, eetlust, het geheugen, emoties, slaap, het aansturen van de coördinatie, beweging en de regulering van de lichaamstemperatuur. Zo’n 5 jaar later, in 1993, werd de CB2-receptor ontdekt. Dit staat, vanzelfsprekend, voor Cannabinoide Bindende receptor type 2. Deze receptoren komen voor in het immuunsysteem en in de armen en benen. Deze receptoren hebben invloed op de werking van het immuunsysteem en kunnen een rol spelen bij pijn en weefselschade.

​Waar bevinden de receptoren zich voornamelijk in het lichaam?
CB1-receptoren
Centraal zenuwstelsel
Longen
Spieren
Darmen
Geslachtsorganen
Hersenen
CB2- receptoren
Immuunsysteem
Witte bloedcellen
Amandelen
Milt
Botten
Huid
CB1- en CB2-receptoren
Immunsystem
Lever
Beenmerg
Alvleesklier

Ontdekking van Cannabinoiden
Nadat wetenschappers de verschillende receptoren hadden ontdekt, stonden ze voor een groot vraagstuk. Waarom is een menselijk lichaam voorzien van receptoren die zich binden aan lichaamsvreemde stoffen? Uit onderzoek is gebleken dat het menselijk lichaam stofjes aanmaakt die bijna identiek zijn aan cannabinoïden. Hier komt dan ook de term endocannabinoïden vandaan. Endo betekent ‘lichaamseigen’. Het endocannabinoïde systeem staat dus voor ons lichaamseigen cannabinoïden systeem.
Wat is het endocannabinoïden-systeem?
Het endocannabinoïden-systeem is zo’n 30 jaar geleden ontdekt. Dit systeem is van zeer groot belang op verschillende, zeer belangrijke processen in ons lichaam.
Ons lichaam maakt van nature bepaalde stoffen aan, die erg veel lijken op stoffen die ook voorkomen in cannabis, de zogenaamde endocannabinoïden. De stoffen lijken zoveel op elkaar, dat het menselijk lichaam de vergelijkbare stoffen uit cannabis als lichaamseigen ziet. Deze cannabis achtige stoffen in ons lichaam worden endocannabinoïden genoemd. Endo staat in dit geval voor lichaamseigen.
De endocannabinoïden en de receptoren in ons lichaam vormen samen het endocannabinoïdensysteem. Het endocannabinoïdensysteem kan gezien worden als een soort ‘regelsysteem’ van ons lichaam. Het endocannabinoïde systeem is namelijk verantwoordelijk voor veel verschillende basisfuncties in ons lichaam. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
Pijnperceptie
Geheugen
Gemoedstoestand
Spijsvertering
Imuunsysteem
Humeur
Stofwisseling
Eetlust
Het endocannabinoïden systeem wordt steeds vaker onderzocht. We kunnen tot nu toe in elk geval concluderen dat het endocannabinoïdensysteem van onmisbaar belang is voor onze gezondheid.